reacties

Tafelmanieren : Tafel etiquette in het restaurant of thuis

tafelmanierenDit is deel 1 van 2.

Tafelmanieren, het lijkt zo vanzelfsprekend even een hapje te gaan eten bij een vriend of in een leuk tentje. Met je manieren redt je het dan waarschijnlijk prima aan tafel. Maar als je gaat dineren met je nieuwe baas of zakenpartners, of voor het eerst met je schoonouders naar een luxe restaurant gaat ligt de lat hoger en wil je niet als een holbewoner gezien worden . Maak je geen zorgen, na dit artikel kom je goed voor de dag!

Het gebruik van servetten:

In een restaurant
Zodra je zit pak je het servet van tafel, ontvouw je hem, en leg je hem op je schoot. Je schudt het servet niet open. Bij sommige formele of luxe restaurants kan de kelner dit voor je doen, maar zelfs dan het is niet ongepast om het zelf te doen.

Het servet blijft op je schoot liggen tot het einde van de maaltijd. Veeg niet je mond er mee af, maak er niet het bestek mee schoon en snuit NOOIT je neus ermee. Het servet dient ter bescherming van gemorst voedsel.

Als je de tafel dient te verlaten, vouw het servet dan losjes op en plaats het links of rechts van je bord. Maak er geen prop van en vouw hem ook niet strak. Leg je servet nooit op je stoel.

Aan het eind van de maaltijd leg je het servet losjes opgevouwen links van je bord.

Bij iemand thuis
Het diner begint als de gastheer (of vrouw) zijn servet uitvouwt. Dit is jouw teken om hetzelfde te doen. Plaats het servet op je schoot, volledig ontvouwen als het een klein servet is, of half ontvouwen in de lengte als het een groot servet is. Schudt hem niet open.

Het servet blijft op je schoot liggen tot het einde van de maaltijd. De gastheer geeft het einde van de maaltijd aan door zijn servet op tafel te leggen. Als het zover is leg ook jij hem, losjes opgevouwen, links van je bord neer.

Wanneer begin je met eten:

In een restaurant
Wacht tot iedereen aan jouw tafel zijn eten heeft voor je begint met eten.

Bij iemand thuis
Als de gastheer zijn vork oppakt om te eten, mag jij ook eten. Je begint niet eerder tenzij de gastheer aandringt.

Tafel etiquette voor zilverwerk en servies

tafelmanieren gedekte tafelAan tafel gebruik je als eerste het zilverwerk dat het verst ligt van je bord. Voor elke volgende gang pak je het bestek dat weer 1 stap dichter bij je bord is.

De zilverwerk en servies regel luidt; Eten aan de linkerkant, drinken aan de rechterkant. Het voedsel aan jouw linkerkant is van jou, en het glas rechts van jou is jouw glas.

Er zijn twee manieren om je bestek te gebruiken; Amerikaanse tafel etiquette en Europese of Continental tafel etiquette.

Amerikaanse tafelmanieren zijn als volgt: Mes in je rechterhand, vork in je linkerhand. Nadat er een paar hapklare stukjes zijn gesneden leg je het mes op de rand van het bord met het snijdeel naar binnen gericht. Vervolgens eet je het voedsel met de vork in de rechterhand en de punten naar boven gericht (als een schep). Een linkerhand, arm of elleboog op de tafel getuigt van slechte tafel manieren. Doe het dus niet.

tafelmanieren klaar met etenEuropese tafel etiquette werkt zo: Mes in de rechterhand, vork in de linkerhand. Je eet met de vork nog steeds in je linkerhand en de punten naar beneden gericht, je wisselt dus niet zoals bij de Amerikaanse manier van hand. Tot je klaar bent met eten houdt je zowel vork als mes vast. Als je tussendoor een slokje wilt drinken leg je niet alleen het mes neer, maar ook de vork. Je legt de vork in dat geval over het mes neer.

Bij goede tafelmanieren leg je gebruikt bestek nooit opnieuw op de tafel. De juiste manier is je bestek op je bord leggen op de 10 voor half 5 (16.20 uur) positie.

Als je een wat formeler diner hebt wordt na elke gang een bordje en het bijbehorende bestek weggehaald, en zo nodig vervangen voor een schone versie. Ongebruikt bestek laat je op de tafel liggen.

 

Tot zover deel 1. Later zal deel 2 geplaatst worden met daarin vooral het sociale etiquette van tafelen. Hoe je eet, een toast uitbrengt en je dient te gedragen als een heer.

King Leonidas