reacties

Tafelmanieren : Tafel etiquette in het restaurant of thuis DEEL II

tafelmanierenDit is deel 2. Begin bij deel 1; Tafelmanieren: Tafel etiquette in het restaurant of thuis

Sociaal etiquette en diner etiquette

Diner etiquette:

  • Dress code: Draag wat er op de uitnodiging staat of wat de gastheer zei dat gewenst is.
  • Aankomt: Zorg dat je op tijd komt, minstens 10 minuten te vroeg. Kom nooit te laat!!
  • Kado voor gastvrouw: Het is goed gebruik een klein kadootje mee te nemen, maar geef wel iets wat de gastvrouw niet op die avond hoeft te gebruiken. De bekende bloemen, bonbons of wijn zijn niet geschikt omdat je de gastvrouw dan het gevoel geeft dat ze er meteen of in ieder geval die avond iets mee moet doen. Verwacht nooit dat je kado geserveerd wordt op de diner avond.
  • Zitplaatsen: Als je uitgenodigd wordt om ergens te eten, wacht dan tot de gastheer of gastvrouw gaat zitten voordat je een stoel kiest. Als ze je vragen te gaan zitten doe dat dan. Bij een formeel of luxe diner wacht je tot de gastheer aangeeft waar je kan zitten als er geen naamkaartjes zijn. De basis opstelling (hey voetbal!) is man-vrouw-man-vrouw etc. waarbij de vrouw rechts van de man zit.
  • Toasten: Als de gastheer/vrouw een toast uitbrengt en dus staat, ga dan ook staan.
  • Einde van het diner: De bekende koffie en thee na de maaltijd luidt het einde van het formele deel van de avond in. Gasten kunnen nu weg gaan of blijven hangen als dat aangemoedigd wordt.
  • Bedankje: Na een formeel diner is het goed gebruik een bedankbriefje te sturen naar de gastvrouw. Als je haar goed kent is een telefoontje ook geschikt.

Eten serveren:

  • Eten wordt geserveerd vanaf de linkerkant, gebruikt servies en bestek wordt weggehaald via de rechterkant.
  • Zeg altijd alstublieft / alsjeblieft als je om iets vraagt. In een restaurant zeg je ook elke keer dankuwel / dankjewel als de kelner je gebruikte spullen weg haalt.
  • Boter en sauzen zet je eerst op je bord, voor je het eet of er je broodje mee smeert.

Schalen en eten doorgeven:

  • Eten wordt van links naar rechts doorgegeven. Hang niet over de tafel heen om bij bijgerechten te komen. Als je er niet bij komt vraag je aan iemand om het door te geven.
  • Als een andere gast vraagt om de zout of peper, dan geef je ze allebei. Op die manier hoeft niemand naar ‘het andere potje’ te zoeken.
  • Alles wat is doorgegeven aan je, of het nou zout en peper of een broodmandje is, zet je direct op de tafel.
  • Onderbreek nooit het doorgeven. Even snel een broodje uit het broodmandje pakken die onderweg is naar iemand anders is not done.
  • Gebruik het bestek wat bij de gerechten zit om op te scheppen, nooit je eigen bestek.

Eten:

  • Praat niet met eten in je mond! Je moeder zei het vroeger al. Het is onbeschoft en onsmakelijk om te zien.
  • Proef altijd je eten voor je er zout/peper/kruiden op zet. Normaal gesproken heeft de gastvrouw veel moeite gedaan om er voor te zorgen dat het eten naar haar mening heerlijk smaakt. Daarom is het onbeschoft zout en peper toe te voegen voor je ook maar weet hoe het smaakt.
  • Blaas niet op je eten. Serieus. Als het te heet is om te eten, is dat een hint dat je moet wachten.
  • Schep eten altijd met het juiste bestek op, de schepbeweging is van je af.
  • Snij genoeg eten voor de volgende hap. Neem kleine happen (makkelijker als je moet praten) en eet rustig.
  • Neem van alles wat op je bord. Als je het eten niet lekker vind en geen compliment kan geven, zeg dan niks. Het is acceptabel een klein beetje eten over te laten als je vol zit. Als iets je niet lekker lijkt schep dan een heel klein beetje op om te proeven en laat de rest eventueel staan. Vraag nooit waarom iemand zijn bord niet leeg gegeten heeft, dat is onacceptabel.
  • Als je vanwege je dieet niet alles kan eten is het ongepast om om iets anders te vragen. Als je serieuze redenen hebt zorg dan dat de gastvrouw ruim voor het diner op de hoogte is van je dieet.
  • Speel niet met je eten of bestek. Zwaai nooit met bestek. Wijs nooit met bestek. Als je praat onder het eten, zorg dan dat er geen eten op je vork op lepel ligt.

Eten als een sirTafel manieren:

  • Houd ellebogen van de tafel en je linkerhand op je schoot tenzij je hem gebruikt.
  • Eet met je mond dicht, praat met je mond leeg.
  • Gasten moeten hun best doen te mengen en een praatje met iedereen te houden. Praat niet extreem luid en geef iedereen evenveel kans op een gesprek. Praat over luchtige dingen.
  • Ruim gevallen eten of drinken niet op met je eigen servet en raak geen dingen aan die de grond hebben geraakt.
  • Luide eetgeluiden zoals slurpen en boeren zijn onbeleefd. Het is de grootste fout die je kan maken aan tafel.
  • Snuit niet je neus aan tafel maar ga even naar de toilet. Moet je hoesten houd dan je servet voor je mond.
  • Zet je telefoon uit of op stil voordat je gaat zitten om te eten. Het is erg onbeleefd om op te nemen tijdens het diner. Als je echt moet bellen of opnemen excuseer je dan en loop naar buiten.
  • Gebruik geen tandenstoker aan tafel, maar in het toilet.
  • Als je naar het toilet moet zeg dat dan niet maar zeg ‘excuseer me’ of ‘ik ben zo terug’ voordat je opstaat.
  • Als een vrouw de tafel verlaat of juist terugkomt, staan alle mannen die naast haar zitten op.
  • Zet de afwas niet weg en stapel ook geen borden e.d. op voor de kelner als je klaar bent. Laat alles staan waar het staat, is ook voor de kelner makkelijker.

Wijn:

  • Draai nooit een wijnglas ondersteboven als je geen wijn wilt. Het is beleefder om de wijn in te laten schenken en geen aandacht te trekken. Als je wilt kan je je hand boven het wijnglas houden om aan te geven dat je geen wijn wilt.
  • Houd een wijnglas bij de stam vast (het pootje) en niet aan het randje.
  • Bij diners waar bij elke gang een andere wijn hoort is het acceptabel niet elk glas wijn leeg te drinken.

Nu je het etiquette kent bij zowel mensen thuis als in restaurants hoef je niet meer bang te zijn een modderfiguur te slaan bij de potentieële schoonouder. Eten ‘like a sir’; jij doet het.

King Leonidas