reacties

Een stoppelbaard onderhouden

 

gm_gallery6De dagen dat je alleen gladgeschoren voor de dag kon komen zijn voorbij. Zelfs de meest stijlvolle mannen adopteren een ruigere aanpak op het gebied van gezichtshaar, en de stoppelbaard wordt van de bar tot de vergaderzaal niet langer als onverzorgd gezien.

Als je je stoppelbaard niet goed onderhoudt kan je er ruw en verwilderd uitzien, maar de stoppelbaard kan er ook voor zorgen dat je babyface veranderd in iets mannelijkers en knappers. De look waar we het over gaan hebben gaat over de stoppelbaard van een paar dagen groei tot een kort baardje. We leren je hoe je er aan komt, wie het staat en hoe je kan perfectioneren wat Moeder Natuur je gegeven heeft.

Hoe onderhoud je een stoppelbaard of een kort baardje

Dus hoe krijgen we we deze mannelijke look? Zit en wacht tot het groeit, toch? Helaas niet. Om een stoppelbaard die je uiterlijk verbeterd te onderhouden is iets meer werk dan dat nodig. Het is een van die ‘onderhoudsvrije’ dingen die toch onderhoud nodig hebben.

Is een stoppelbaard voor mij?

Ten eerste moet je jezelf afvragen of een stoppelbaard iets voor je is, want het is niet voor iedereen. Met dit in gedachten volgen er een paar punten die je helpen te beslisses of kort gezichtshaar voor jou is.

Je moet een stoppelbaard groeien als:

  • Je huid slecht reageert op scheren
  • Je niet meer met een babyface wilt rondlopen maar je uiterlijk wat mannelijker wilt maken
  • Het niet gepast is een baard te groeien (voor werk bijvoorbeeld), maar je wilt niet glad geschoren zijn.

Groei geen stoppelbaard als:

  • Je het niet kan! Er is niks ergers dan een half stoppelbaardje. Veel aziaten hebben hier last van.
  • Je niet bereidt bent het te onderhouden
  • Je partner je niet meer wilt zoenen

stoppelbaard inspiratieStoppelbaard / korte baard smoelenboek

Voor zij die het nog steeds niet weten kan je de afbeelding hiernaast vergroter voor stoppelbaard inspiratie zodat je kan zien of er een look bij zit die bij je past:

Vormgeven & verzorgen

Aan het begin schreef ik dat de stoppelbaard niet langer als onverzorgd wordt gezien, maar dit is vooral afhankelijk van hoe je hem onderhoudt. Een van de beste manieren om je stoppelbaard in toom te houden is door je gezichtshaar vorm te geven voor een nettere en strakkere look.

Vormgeven betekend dat je de delen buiten je natuurlijke groei patroon glad scheert – de bovenkant van je wangen en (het onderste deel van) je nek – om verdwaalde haren te verwijderen en een nette lijn tot het randje van je stoppelbaard te krijgen. Dit is vooral belangrijk als je donkere, harde stoppels hebt die van je jukbeen tot je kraag groeien.

Dat gezegd hebbende, de grote trend met gezichtshaar is momenteel de natuurlijke look, dus vorm je baard niet met te veel precisie.

De grootse tip die ik je kan geven is om een scheergel of scheerolie te gebruiken die niet schuimt. Op die manier kan je precies zien wat je weg moet scheren maar glijdt je scheermes toch nog goed.

Stap 1: Exfoliëren
Was je gezicht met een face wash of face scrub om alle dode huidcellen te verwijderen en het scheren makkelijker te maken.

Stap 2: Scheergel
Breng scheer gel of olie aan op het deel dat je gaat scheren en laat het 30 seconden zitten om je baardharen zachter te maken.

Stap 3: Vormgeven
Pak je scheermes en scheer voorzichtig in de richting van de haargroei. Doe deze stap niet te snel en let goed op wat je weg scheert – je wilt niet te veel weghalen en je look ruïneren.

De lengte onderhouden

Wat houdt een stoppelbaard tegen om tot een volle baard uit te groeien? De baardtrimmer! De baardtrimmer zorgt ervoor dat je stoppelbaard op elke gewenste lengte kan houden door middel van een makkelijk instelbare scheerkop. Op die manier ziet je stoppelbaardje er altijd goed verzorgd uit.

Ik gebruik zelf de Philips QT4050/32 om mijn stoppelbaard te onderhouden. Elke 1 a 2 dagen trim ik alles terug naar 1mm en elke 5-6 dagen scheer ik alles buiten de natuurlijke groei weg. Afhankelijk van hoe snel je haar groeit kan je dit vaker of minder vaak doen. De lengte is ook persoonsgebonden, bij 3mm ben ik onverzorgd, terwijl anderen met 3mm of meer er goed uitzien.

Als je het vergelijkt met dagelijks scheren is deze manier van baard onderhoud echt een gigantisch pluspunt, het is sneller, minder vaak en je huid irriteert niet.

King Leonidas