reacties

Een hand geven

Een hand gevenAls je ‘een hand geven’ leest denk je waarschijnlijk; dat kan iedereen toch? Maar zo simpel ligt het niet.  Bij het handen schudden heb je kort fysiek contact met die persoon. Tijdens dat contact vormt de ander een mening over je.

Door je handdruk kan je overkomen als een warm persoon, maar ook koud of terughoudend. We willen een hand geven die een goede indruk achter laat.

Een goede hand geven bestaat uit drie dingen, hoe je het doet, wanneer je het doet, en waar je het doet.

Hoe je een hand moet geven

Zorg voor een stevige handdruk, niet zo een slap handje alsof er geen spier in je hand nog werkt. Voorkom ook dat je de andere persoon’s hand samendrukt. Je wilt dat de ander jou herinnert en niet wat je net gegeten of gedaan hebt. Zorg dus voor schone handen voor het schudden. Heb je zweterige handen veeg ze dan even snel aan je broek af. Als je je hand uitsteekt kijk de ander dan aan en (glim)lach.

Wanneer je het doet

Bij handen schudden is je timing belangrijk. Veel mensen geven geen eens een hand omdat ze bang zijn dat de ander ze niet zal zien. Als je niet zeker weet of iemand je aanreiking zal opmerken, steek dan toch je hand uit. Meestal merken ze je handdruk gebaar wel op en schudden ze snel je hand.

Wat als je geen hand terug krijgt?
Dan voel je je dom, helemaal als iedereen ziet dat je een hand wilt geven behalve de persoon waarvoor je hand bedoelt is. Schaam je niet, de ander denkt heus niet dat je niet belangrijk genoeg bent, je timing was gewoon fout en ze hebben het dus niet opgemerkt.

  • Geef geen hand als de ander in gesprek is met iemand anders.
  • Benader iemand niet van de zijkant als je je hand uitsteekt want dat is moeilijk te zien.
  • Zeg eerst gedag zodat je de aandacht krijgt, en steek dan je hand uit.

Waar je een hand kan geven

Handdrukken kunnen bijna altijd. Als je naar een bijeenkomst of feestje gaat schud dan veel handen. De gastheer of gastvrouw geef je altijd een hand wanneer je aankomt, maar ook als je weer vertrekt.

King Leonidas