reacties

6 Fitness mythen die je niet moet geloven

Fitness mythe fabelIedereen die een sportschool bezoekt heeft een bepaalde kennis en houding. Bij veel mensen is de kennis echter (deels) gebaseerd op bro-science. Iemand roept wat, en de rest gelooft het.

Zo krijg je hardnekkige mythen en veel mensen die maar niet snappen waarom ze dat ideale lichaam nou niet krijgen. Dus bij deze spelen we voor Mythbusters om wat hardnekkige fabels de wereld uit te helpen.

Mythe #1: Crunches en buikspier oefeningen helpen tegen buikvet

Waarheid: Hoewel oefeningen die de buik aanpakken kunnen helpen bij het vormen en sterker maken van de spieren rond de buik zorgen ze er niet voor dat ter plekke het vet verdwijnt. Het menselijk lichaam verliest geen vet in bepaalde delen, als je beweegt is vetverlies iets wat in het hele lichaam plaatsvind.

Om buikvet te verminderen dient dus over het hele lichaam vet te verdwijnen. Focus op intense cardio workouts, samen met een krachttraining die je core aanpakt. Onder andere squatten dus. En misschien nog belangrijken, zorg voor de juiste voeding!

Mythe #2: Zweten is een goede indicator van hoe hard je werkt

Waarheid: Hoewel een doorweekt shirt je waarschijnlijk als Rocky laat voelen na een zware workout is er geen enkele relatie tussen hoeveel je zweet en hoe hard je werkt. Dus de volgende keer in de sportschool kun je je jaren 90 sweatsuit thuis laten.

Mythe #3: No Pain, No Gain

Waarheid: Er is een groot verschil tussen pijn en ongemak. Als je hard met gewichten hebt lopen gooien is het normaal dat je spieren ongemak voelen, of licht pijnlijk. Alles wat actief pijn doet tijdens je training kan schade aan je lichaam veroorzaken.

Normale spierpijn komt na de training en is ongemakkelijk, tijdens de training echt pijn hebben is niet goed. Bezoek een dokter. Extreme spierpijn die langer dan een dag of 2 aanhoudt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overtraining of een blessure.

Mythe #4: Stretchen voor je workout voorkomt blessures

Waarheid: Meerdere studies tonen aan dat stretchen voor het sporten niet helpen om blessures te voorkomen. Sterker nog, mensen die stretchen voor ze gaan rennen hebben vaker en meer blessures dan zij die stretchen.

Stretchen na het sporten is beter en voorkomt enigszins de spierpijn. Voor je workout kun je het beste een warm-up doen, beetje joggen, springen of de oefening doen die je zwaar wilt doen maar dan met lichte gewichten.

Mythe #5: Lage intensiteit cardio is het best voor vetverbranding

Waarheid: Je kent vast wel de fat burn zone op de loopband, en veel andere cardio apparatuur. Maar er is geen enkel bewijs voor het idee dat een lagere intensiteit (wat de fat burn zone is), beter is dan hoge intensiteit cardio als het op vet verbranden aankomt. Vet verbranden draait om calorieën verbranden, dus hoe intenser je workout, hoe meer je verbrand.

gym_fails_3Mythe #6: Machines zijn veiliger dan stangen en gewichten

Waarheid: Als je deze mythe gelooft loop je juist meer risico op blessures. Veel mensen in de sportschool denken dat machines veiliger zijn omdat ze denken dat de machine hun vorm corrigeert en ervoor zorgt dat ze geen risico lopen.

Maar er zijn tientallen manieren waarop je je spieren, aanhechtingen of gewrichten kunt verpesten met machines. Denk aan de hoogte- en lengteafstellingen, te veel gewicht gebruiken of de verkeerde spieren gebruiken voor het duwen of trekken. Wij vinden machines voor Margriet lezers, maar wat je ook kiest, machines of los gewicht, zorg dat je precies weet hoe het werkt.

King Leonidas